ANNONSØRINNHOLD FRA KRUSER
Båtguide: dette må du tenke igjennom før du bestemmer deg
Du drømmer om fine båtturer, men har du tenkt gjennom hvor mye du kommer til å bruke båten og hva som er viktig for deg i din livssituasjon akkurat nå? Skal du kjøpe ny eller brukt båt, leie eller bli medlem i en båtpool? I denne artikkelen gjennomgår vi ulike former for båtliv – slik at du kan finne ut hva som best egner seg for deg og din familie.
Det er mange hensyn å ta, men det viktigste er å tenke igjennom dette:
- Hvor ofte tror du dere vil bruke båten?
- Hvor erfaren båtfører er du?
- Hvor mye penger vil du legge i prosjektet?
- Er det viktig for deg å bidra til å redusere ditt private miljøavtrykk?
Hvilken båt bør du velge?
Skal du ha snekke eller daycruiser? Tre eller plast? Bensin eller elmotor? Båtplass eller båthenger? Hvilken type båt du skal velge kommer an på hva du skal bruke båten til.
Skal du ta med barn og venner på badetur på fjorden er en åpen fritidsbåt med badeplattform og stige praktisk. En båt du kan kruse rolig med og bare nyte sommeren.
Skal du ta med venner og familie på rolige ettermiddagsturer med god mat og rolig betrakte byen fra sjøsiden trenger du en behagelig båt med sosiale soner og gode sitteplasser.
Vil dere kjøre på vannski eller tube er det viktig å ha en båt som kan få opp farten, som for eksempel en skjærgårdsjeep med stor motor.
Vil dere reise på lengre ferieturer med overnatting i båten, trenger du en større båt med kabin tilpasset overnatting, toalett og ferskvannstank om bord. En cabincruiser har alle fasiliteter, god plass og er stabil.
Kjøpe, leie eller dele?
Du kan kjøpe ny båt, brukt båt, leie eller bli medlem i en båtpool. De ulike løsningene har alle både fordeler og ulemper. Tenk nøye igjennom ut hva som er viktig for deg.
Eie egen båt
Å eie egen båt er en drøm for mange. Du kan få et forhold til båten din og det er kanskje en del av din identitet – du er en båtentusiast. Du kan velge en båt som passer dine behov perfekt, og som står tilgjengelig for deg hver gang når du er klar for tur. Dersom du ikke har eid egen båt tidligere er det viktig å tenke igjennom hva det innebærer av kostnader, tidsbruk og miljøbelastning å ha egen båt.
Prisen for å kjøpe og eie egen båt blir ofte høy – se båtkalkulatoren så får du en pekepinn.
Mange steder tar det tid å få en egnet båtplass. Noen havner har venteliste på mange år, så det er lurt å sjekke hvordan det er i din nærmeste havn. Et alternativ er å ha båten hjemme og frakte den med båthenger hver gang du skal på sjøen.
Få båteiere bruker båten sin så ofte som de kunne ønske. Det kommer stadig en familiebursdag, en håndballkamp, en hyttetur eller en lang dag på jobb, som gjør at båtturen må utsettes. Det er lett å se når en passerer en småbåthavn en varm dag i juli – den er aldri tom… Det viser seg at de fleste båter brukes mellom 7 og 10 dager i løpet av sesongen, og kostnaden pr. tur blir dermed svært høy.
Noen elsker å bruke tid på å «klargjøre» båten for sesongen, mens andre betaler noen for å gjøre jobben. Og selv om du gjør administrasjon og vedlikehold selv er det ikke gratis. Båten skal tas opp og ned, vaskes, pusses og males eller oljes. Sikkerhetsutstyr skal kjøpes inn og vedlikeholdes og passes på. I tillegg tar vask og klargjøring tid hver gang båten skal brukes.
Å kjøpe egen båt passer derfor best for de som vet de kan få brukt den ofte.
Å leie båt for en bestemt periode
Det finnes både private og profesjonelle som leier ut båt for en kortere eller lengre periode. fordelene med dette er at de kan betale for båten akkurat i den perioden de trenger den. Du kan da også leie den båten som er egnet til ditt bruk akkurat nå.
Ulempene kan være at det er begrenset tilgang til båter i høysesongen. Du kjenner ikke båten og dens tilstand. Ikke alle typer båtforsikring dekker utleie av båt, så du bør passe nøye på at båten du leier har gyldig forsikring. Du må også passe på sikkerheten om bord og at alt nødvendig utstyr er på plass.
Å leie båt passer best for de som er flinke til å planlegge, har god greie på båt og er trygge på båtlivet. Det kan være en fin måte å få en ferietur på – spesielt litt utenfor toppsesongen i skoleferien. Det er ikke like aktuelt for en for en kveldstur på sjøen, eller spontane turer i høysesong.
Å dele båt
Delingsøkonomien er på full fart fremover. Det er ikke lenger status å eie flest mulig ting, men å ha frihet til å nyte dagene. Bildeling fungerer allerede godt på land – på samme måte er en båtpool en god løsning på sjøen.
Ettersom private lystbåter ofte blir brukt mindre enn de fleste kunne ønske, og båtplass mange steder er en begrenset ressurs, kan et abonnement i en båtpool være en god løsning. Da betaler du ett beløp for sesongen og kan bruke båt når du har lyst. Mange er bekymret for om de faktisk vil kunne få tilgang til båtene på de fineste sommerdagene. Men bare sjekk båthavnene på slike dager – de fleste båtene ligger der. Erfaring viser at tilgangen er god, og det er svært sjelden at medlemmer opplever at de ikke kan bruke båten når de ønsker det. Nettopp det er en av grunnene til at båtdeling fungerer!
Det finnes flere aktører på markedet, med ulike flåter. Les kontraktsbetingelsene nøye – det er forskjell på hvor mye som er inkludert i abonnementsprisen. Hos enkelte kommer for eksempel drivstoff i tillegg og du må sørge for redningsvester selv. Hos KRUSER går alle båter på strøm, og lading er inkludert i prisen.
En annen fordel med båtdeling er at noen av aktørene tilbyr mer support og opplæring enn du ville fått av eie eller leie båt. Medlemmene i Kruser blir møtt av båtvert på brygga ved første båttur som viser båten og dens funksjoner. Er man lite båtvant kan man få et privat praktisk kurs ute på sjøen for en innføring i bruk av båtene. I tillegg kan man nå de ansatte på telefon, chat eller lignende om man skulle ha spørsmål eller behov for hjelp i og utenfor sesong.
Å bli medlem av et delings-konsept passer for deg som vil ha et enkelt båtliv, helt uten arbeid – bare hygge! Du vil også bidra til at vi utnytter båt- og havne-ressursene langt bedre, uten at det går på bekostning av kvalitet og opplevelser.
Nyt båtlivet og ta vare på miljøet samtidig
Ved å erstatte båter som går på fossilt brennstoff med stillere, smartere og miljøvennlig elektrisk alternativ kan du være med å bidra til nullutslipp i fjorden.
Miljøbelastningen er avhengig av hvilken båt du velger og hvor mye og hvordan du bruker den. En båt som bruker bensin eller diesel slipper ut CO2. I tillegg vil også bunnstoffet båten behandles med forurense, enten den er i bruk eller ikke. Som eksempel vil 1,5 l bunnstoff medfører utslipp av microplast tilsvarende 24 plastposer og biosider tilsvarende en BigMac. Kruser unngår tradisjonelt bunnstoff og prøver ut miljøvennlige alternativer. Båtdeling med nullutslippbåt er et viktig miljøtiltak som reduserer medlemmenes personlige klimautslipp og utslipp av miljøgifter i sjøen – uavhengig av om du bruker båt mye eller lite. I Kruser elbåtpool reduseres utslippene per bruker med minst 95%.
Har elbåter god nok rekkevidde?
Rekkevidden varierer fra båtmodell til båtmodell og er avhengig av mange faktorer. Generelt kan vi si at rekkevidden er avhengig av farten man holder.
Batteriteknologi utvikler seg fort og det er hele tiden en balanse mellom pris og rekkevidde. På samme måte som med annet drivstoff må du passe på å ikke gå tom.
Hvor finnes det ladepunkter for elbåter?
Det satses på å øke antallet ladepunkter i båthavner over hele landet. Kruser-båtene lades på båtplassene der de ligger, og det finnes informasjon i appen om hvor det er mulig å lade underveis.
Hva inkluderer et medlemskap i KRUSER elbåtpool?
Uansett hvilket medlemskap du velger er alle kostnader inkludert – forsikring, ubegrenset antall bookinger i alle våre havner, vedlikehold, vinterlagring, båtplass og havneavgift, strøm, service, support og medlemskap i Redningsselskapet. Det koster ingenting ekstra per tur og familien kan ha to båtførere over 25 år som kan dele på kapteinsrollen. Du får også andre rabatter og medlemsfordeler.
Elbåter er et godt miljøtiltak – og du blir en del av løsningen for et utslippsfritt båtliv.
Du får tid til å nyte livet på sjøen!