ANNONSØRINNHOLD FRA HAVLANDET HERØY

MEKTIG: Fuglefjellet på Runde i solnedgang. Foto: Steffen Voldsund.

Havlandet Herøy: Et eldorado for båtturisme

I Havlandet Herøy møtes hav og land – og Fosnavåg er sentrum for et omland som nå satser mye på tilrettelegging for båtturisme.

Helt ute i havgapet, med sjøsprøyt i sentrum og storhavet som nabo, er sjøveien hovedgata inn til Fosnavåg. En levende fiskerihavn og et knutepunkt lengst vest på Sunnmøre, med leia rett utenfor, er den godt beskyttede vågen hvor du har umiddelbar tilgang til spesialbutikker, restauranter, kafeliv og flotte servicetilbud. Fosnavåg er hjemmehavna for nye opplevelser. Enten du vil utforske Runde eller Skorpa vest i havet, eller gå østover i den fine leia gjennom Kjeldsund og Eiksund og videre innover i sunnmørsfjordene, er Fosnavåg det beste utgangspunktet.

FULL FART: Kiting i Havlandet.

Startskudd i april

– Båt- og bobilsesongen starter 17. april i Havlandet, forteller Hilde Gråberg Bakke, entusiastisk reiselivsutvikler i Havlandet AS.

– Gjennom satsningen Havlandet er vi godt i gang med å plassere oss på kartet som et attraktivt område for båtfolket. I Fosnavåg sentrum har vi nå et komplett tilbud til båtfolket, med automatanlegg for drivstoffylling og flytebrygger som gjør det enkelt å tanke for båtgjester. Vi er i gang med å etablere Havlandet-verter, som skal gjøre det enda enklere og ekstra hyggelig å komme på besøk til Fosnavåg, også for båtfolket. Vi arbeider med å skilte bedre både til Fosnavåg Gjestehamn, til toalett og dusj-fasiliteter, og ellers rundt om i Havlandet. Via appen GoMarina får besøkende nå enkelt tilgang på informasjon og betalingsløsning for gjestehavnplass, forteller Gråberg Bakke.

FOSNAVÅG HAVN: En levende fiskerihavn med urbane kvalitetar. Gjestehavna ligger helt i sentrum.

Mange aktiviteter

I Fosnavåg har det på kort tid vokst frem et rikholdig tilbud av aktiviteter for gjester som kommer med båt. Fra kaia nedenfor Thon-hotellet kan besøkende ta skyssbåten «Skreddaren» til den fascinerende restauranten Kami Skotholmen som ligger i et sjøhusmiljø på en knøttliten holme ut mot havet. Her serveres det førsteklasses matopplevelser direkte fra havet. Med gjestehavna som utgangspunkt, kan Fosnavåg også by på et rikholdig tilbud for hele familien.

– Noen hundre meter opp fra havna ligger Sunnmørsbadet med fem basseng, i topp moderne Thon Hotel Fosnavåg har vi kino og konserthus, og i sentrum finner du et godt tilbud med restauranter og kafeer, shopping, frisør og massasje og gode matbutikker.

UFORGLEMMELIG IDYLL: Et måltid smaker sjeldent så godt som i friluft og med verdens beste utsikt. Foto; Gard Warholm.

Spennende omland

Herøy har i alle tider vært et knutepunkt langs kysten, ytterst i leia nord for Stadt. Langs Flåværleia og i vakre Kjeldsund ligger det gamle handelsplasser med historie tilbake til 1600-tallet. I Kjeldsund, som ligger sentralt i skjærgårdsleia den «grønne korridor» som går gjennom Havlandet, er det nå muligheter for servering og overnatting. Vil en vite mer om historien, er kystmuseet på Herøy Gard verdt et besøk. Det samme er Runde Miljøsenter hvor en kan lære mer om Rundeskatten etter frakteskipet «Akerendams» forlis i 1725. Et besøk på Runde, hvor det også er gjestehavn, kan kombineres med lundefuglsafari eller besøk på Runde fyr. Mer informasjon om alt du kan gjøre i Herøy, fra fotturer, RIB-safari til dykking, finner du på nettsiden til Visit Havlandet.

Sentrum i utvikling

I takt med at flere spennende destinasjoner, som Borgarøya i Ulstein kommune og Rosenlund i Sande, er i utvikling i nærområdene rundt Herøy, har også Fosnavåg blitt et enda mer attraktivt sentrum ytterst på kysten. I Byparken i Fosnavåg, 200 meter fra gjestehavna, er det grillhytte, gapahuk, bord og benker og klatrepark for mindre barn. En egen bydel har åpnet seg på nordsiden av vågen, som nå knyttes sammen med Vågsbrua ved gjestehavna. Dermed er det enkelt å ta seg en vandring rundt «Våje», der du kan besøke Kystlaget sin Slippen, til Kunstmaskina atelier, og til restauranter og kafeer. Se byvandring rundt Våje.

TA BEINA FATT: Velger du fjellet kan du våkne opp til denne utsikten. Foto: Gunn-Lise Voldsund.

Nye plasser

– Friluftslivet i Møre og Romsdal er organisert gjennom prosjektet Stikk UT! og Sunnmøre Friluftsråd. Gjennom denne ordningen vil vi arbeide for flere tilrettelagte friluftsområder i Havlandet fremover, også sjønære områder med flytebrygger, toalett, bord og benker, bålplass og plass for hengekøyer, forteller Gråberg Bakke i Havlandet AS.

– På Sunnmøre er det kort avstand mellom fjelltopp og fjære. Her kan båtturen by på alt fra godt utbygde gjestehavner i idyllisk skjærgård til rå natur i havgapet i løpet av en dag, avslutter Hilde Gråberg Bakke.

VELKOMMEN TIL HAVLANDET: Her fra Mjeltehåla på Hidsneset. Foto: Gard Warholm