Annonsørinnhold

Gode erfaringer med båtutleie

Redaksjonssjef Axel Fr. Nissen-Lie leide ut båten sin gjennom Boatflex, og fikk en positiv opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

ANNONSE: Delingsøkonomi. Airbnb og Boatflex er nye tilbud som gjør det enklere for vanlige mennesker å dele goder enn det var tidligere. Båteiere kan tjene litt penger når de ikke bruker båten, og folk som ikke har båt kan få teste ut båtlivet i en periode.

Det koster ingenting å legge båten ut for leie på Boatflex, men det trekkes en utleieprovisjon når båten blir leid ut. Boatflex sørger for at båten er fullt forsikret i utleieperioden. Både motorbåter og seilbåter leies ut på Boatflex.

Redaksjonssjef Axel Nissen-Lie i Seilas bestemte seg for å leie ut båten sin gjennom tjenesten Boatflex i fjor sommer, og her forteller han om sine erfaringer:

– Mange har stusset over at vi ville leie ut båten til fremmede. Familiens båt er for mange et kjært familiemedlem og blir betraktet som en personlig gjenstand.

Boatflex har en god forsikringsordning, så jeg var ikke redd for et økonomisk tap. Boatflex samarbeider med First Marine og Lloyd’s, og forsikringen skal dekke personskader opp til 25 millioner og båtskader opp til 15 millioner. Egenandelen er på to prosent av båtens forsikrete verdi. På mange måter er det enklere å leie ut båten til fremmede enn til venner; du vil ikke risikere å ødelegge et vennskap. Utleie til fremmede foregår på en mer profesjonell måte, og det er en av Boatflex’ fordeler, sier Axel Fr. Nissen-Lie, og fortsetter:

Koster

Vårt regnskap viser at det koster oss 40 000 kroner i året å holde båten. Da gjør jeg mye selv. Hadde vi satt bort alt det arbeidet jeg legger ned i båten hvert år, ville kostnaden vært dobbel. 40 000 kroner er en beregning over tid. Så langt har vi brukt mer penger, men mye av dette har vært utgifter som kan ses som investeringer.

Vi satte prisen etter tilsvarende båter. 1667 kroner per dag var det vi endte opp med. Med den prisen måtte vi leie ut båten i mer enn tre uker for å gå i pluss. Samtidig måtte jeg gjøre all båtpussen selv. Noen gullgruve blir det ikke, men en mulighet til å redusere kostnadene. De fleste har jo båten liggende til brygga mesteparten av tiden.

Boatflex er en ny tjeneste, og konseptet er ukjent for de fleste. Men det tok bare noen uker før vi fikk den første henvendelsen. Det var en tysker som sa han ville leie båten for en uke. Noe mer hørte vi ikke.

 

Tysker

Noen dager før ferieavreise til Sardina fikk vi en telefon fra en annen tysker, bosatt i Oslo. Han ville leie båten for en dag. Jeg sa OK, men jeg ville gjerne vise frem båten først. Jeg fortalte at det var en sporty båt, men det var akkurat det leietageren ønsket seg. Dagen etter kom han på sykkel til Asker. Vi hadde i mellomtiden googlet navnet som viste at han var en aktiv båtmann.

Han hadde lommeboken full av kursbeviser og sertifikater. Dette er viktig og nødvendig i Tyskland.

Vi fikk en svært hyggelig tur på fjorden sammen på en av julis beste dager.

I ferien brukte jeg tiden på å skrive en enkel brukermanual til båten. Hva som finnes av utstyr, hva som er av sikkerhetsutstyr og hvor dette ligger. Lensepumper, skrogventiler og brannvernsutstyr er viktig informasjon. Manualen inneholder også nødnummer, MMSI-nummer og kallesignal samt kontaktinfo.

Charterselskapene vet hva som er de største utfordringene med utleie. Tette doer er en gjenganger. Det er vanlig med gebyr om dette skjer. Tomme batterier er også noe som skjer ofte. Det er vanlig å sende en dykker ned for å inspisere kjølen om båten har vært på grunn. Grunnstøtinger er et mareritt. Går en på selv i liten fart, kan det få konsekvenser på lang sikt, og blir ikke dette oppdaget tidlig, kan det være vanskelig å få noe tilbake.

Erfaringer

Utleien gikk bra. Tyskeren var svært fornøyd. Han hadde seilt fra Asker inn til Oslo, plukket opp noen gjester og seilt til Sandspollen hvor de hadde ankret, spist og badet. Etter det gikk turen tilbake til Asker.

Båten ble tilbakelevert i skjønneste orden. Den var ryddig og pen. Tyskeren hadde nok fått hjelp av noen til å feste fenderne. Knuter avslører gjerne kunnskapsnivået. Leietageren likte båtens seilegenskaper og trivdes i Oslofjorden.

Vi synes det var gøy og hyggelig å leie ut båten. Det virker også motiverende for å holde båten i god stand.

Vi vil nok ikke leie ut båten for lengre tid til hvem som helst, men å leie ut båten i noen helger er aktuelt i fremtiden også.

Det er like enkelt å legge ut båten for utleie som å legge ut en annonse på finn.no. Det er smart å skrive en beskrivende tekst om båten, slik at du får de leietagerne du vil ha. Gode bilder er viktig. En planløsning som viser båtens innredning, er også lurt å ha med. Boatflex anbefaler et bilde av utleier.

Besøk Boatflex her

 

Redaksjonssjef Axel Fr. Nissen-Lie i Seilas leide ut båten sin gjennom Boatflex.
Redaksjonssjef Axel Fr. Nissen-Lie i Seilas leide ut båten sin gjennom Boatflex.